Ciasta drożdżowe

Domowe wypieki zawsze były mile widziane kiedy odwiedzali nas nasi znajomi goście, chociaż i nasze dzieci bardzo lubią ciasta i wszelkie ciasteczka domowej roboty. Kulinarne popisy każdej pani domu jeśli chodzi o pieczenie ciast to tradycja sprzed wielu wielu lat jeszcze z przepisów naszych babć i ciotek. Od zawsze chyba jednymi z najzdrowszych ciast były w kuchni polskiej ciasta drożdżowe, robione przez gospodynie domowe na drożdżach rozrabianych w mleku i z dużą ilością jajek. Takie ciasta były zarabiane zawsze odpowiednio wcześniej by mogły wyrosnąć i by potem można z nich było zrobić wspaniałe wypieki. Ciasta drożdżowe jako kulinarne wypieki dawnych gospodyń szczyciły się zawsze bardzo dobrym smakiem a to dlatego, że do placków drożdżowych dodawane były owoce takie jak gruszki, śliwki, jabłka, wiśnie, rabarbar i każde z nich stawało się innym zupełnie wypiekiem o różnych smakach. Takie właśnie ciasta drożdżowe były bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagały specjalnej umiejętności przez gospodynie domowe, dlatego też bardzo chętnie je pieczono. Kulinarne przepisy i wszystkie wskazówki dotyczące takich ciast drożdżowych można znaleźć w książkach w każdej księgarni, oraz na stronach internetowych w zakładce kulinarne wypieki.

Comments are closed.

    • Smaki na talerzuSmaki na talerzu
      Zdrowa żywność kojarzy się bardzo często ludziom z czymś drogim i niesmacznym. Oczywiście nie jest to prawda. Można zjeść zdrowo i smacznie, trzeba tylko trochę się poświęcić. Jak? Można na …
    • Transport a współczesnośćTransport a współczesność
      Transport stał się nieodłączną częścią współczesnego świata, uzależniając od siebie całą gospodarkę, jak również samych ludzi. Czy ktoś jest w stanie chociażby w uproszczeniu wyobrazić sobie, jak wyglądałby świat, w …
    • Jeździj tanioJeździj tanio
      Ileż to razy znaleźliśmy się w takiej sytuacji, kiedy to naprawdę zależało nam na tym, aby inwestować swoje pieniądze w takie rzeczy, które to są w stanie przynieść nam zysk? …